A. Intrebari Generale
Contractul de prestari servicii impreuna cu factura fiscala reprezinta baza legala de lucru fara de care eu nu lucrez si prin care eu pot garanta seriozitatea si calitatea serviciilor pe care le ofer clientilor.
Incepand cu luna Decembrie 2019 lucrez ca persoana juridica de tip S.R.L. inregistrat la Oficiul Comertului sub codul J16/1873/2020.
In momentul de fata lucrez intr-o forma hibrida. In cazul evenimentelor de mici dimensiuni activitatea principala la nivel artistic o realizez personal, colega mea Alina fiind responsabila de tot ce inseamna comunicare, marketing, promovare & social-media. Daca solicitarile clientilor depasesc capacitatea noastra uzuala de lucru, atunci colaborez cu fotografi, videografi, operatori drona, asistenti sau orice alta resursa umana specializata, pe baza de sub-contract. Cu siguranta voi anunta in toate cazurile daca va fi nevoie de mai multi oameni implicati si in ce conditii ii aduc.
Este foarte important pentru mine sa folosesc echipament profesional certificat si adecvat nevoilor fotografiei de eveniment, in felul acesta putand oferi siguranta unor imagini de cea mai buna calitate. Din acest motiv am investit in body-uri Canon full-frame (EOS 6D) si mirorless (EOS R), lentile profesionale Canon clasa L (Luxury), blitz-uri de anduranta de la Godox, carduri Sandisk si Lexar, echipamente secundare de la Lastolite si Manfrotto, iar lista nu se opreste aici.
Exista pe piata ”meseriasi” care fotografiaza cu stanga, filmeaza cu dreapta, cu un picior tin flash-ul si cu celalalt dau indicatii. Eu nu ma incadrez in aceasta categorie, prefer sa fac un singur lucru si acela foarte bine, adica fac doar fotografie. Asa ca in acest moment nu ofer personal servicii de videografie, filmare /fotografiere cu drona, cabina foto, etc. decat prin sub-contractare. Aceste servicii vor fi integrate in portofoliul propriu in urmatoarea perioada in functie de nivelul cerintelor.
Depinde unde vreti sa aibe loc aceasta sedinta foto. In cele mai multe locatii publice (in parcurile de agrement din Bucuresti, de exemplu) nu este nevoie de aprobari sau permise de fotografiere, dar daca vreti ceva cu adevarat special (si am cateva exemple in acest sens: Muzeul Satului, Gradina Muzeului Minovici, Gradina Botanica, Ceainaria Infinitea, Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, Domeniul Stirbey, Parcul Comana, etc.) cu siguranta veti avea nevoie de un permis, o programare facuta in avans la administratia complexului respectiv si cel mai probabil va trebui platita si o taxa de fotografiere (care de regula nu este ieftina). Toate aceste lucrur intra insa in sarcina voastra sa le realizati si achitati.
Depinde de conditiile pe care le stabilim in contract. De regula cununia civila in alta zi o calculez ca pe un serviciu optional (poti consulta lista de preturi aici), dar in cele mai multe situatii insa includ cununia civila in pretul pachetului daca diferenta intre cele doua tipuri de casatorii e de maxim 24h.
Nu grabesc si nu fortez pe absolut nimeni, este in totalitate la latitudinea voastra daca, cum si cand ma alegeti ca fotograf. Eu pot astepta oricat timp considerati ca aveti nevoie ca sa va decideti, singura mea conditie fiind aceea ca odata ce ati semnat un contract ferm cu mine sa va respectati partea voastra de contract.
B. Livrare si Preturi
Locuiesc in Bucuresti si lucrez in principal in aria administrativa a orasului enuntat (din multiple motive: e mai comod, mai practic, mai economic, am mai mult timp pentru familie, etc.). Nu refuz insa niciodata un eveniment care se afla in afara orasului meu de resedinta atata timp cat sunteti de acord sa imi platiti separat cheltuielile de deplasare, masa si cazare.
Totul depinde de conditiile contractuale pe care le stabilim la semnare. Eu declar in contract un termen maximal in care ma oblig sa livrez tot continutul pachetului, dar asta nu inseamna ca astept sa ajung la finalul acestui termen ci fac tot posibilul sa va livrez produsele in timpul cel mai scurt posibil.
Nu am o metoda preferata atata timp cat sunt platit, asa ca accept orice forma de plata preferati voi, atata timp cat este o forma de plata legala acceptata in Romania. Pretul serviciilor prestate (achitate partial sau integral) il puteti onora catre mine prin oricare din urmatoarele variante: numerar, transfer bancar, ordin de plata sau mobile banking. In cazul in care optati sa imi platiti prin PayPal sau cu criptomoneda, pe langa suma stabilita in contract mai trebuie sa platiti suplimentar si taxele de transfer.
Cu siguranta a fost printre primele lucruri la care m-am gandit cand am decis sa fac fotografie de eveniment. Sunt foarte flexibil in ceea ce priveste plata si ofer posibilitatea achitarii onorariului in varianta 20/80, 50/50 sau daca aveti incredere deplina in mine puteti plati in avans 100% si voi fi garantat la dispozitia voastra indiferent de circumstante.
In principiu nu exista nici un alt cost suplimentar in afara de cel pe care incheiem contractul. Detaliile financiare le stabilim din timp, inainte de semnarea contractului, orice derivat de cost fata de pachetul ales (cheltuieli de deplasare, masa si cazare, taxe de fotografiere sau altele asemenea, daca se aplica) vor fi notate la rubrica de servicii suplimentare/optionale, astfel incat voi sa platiti o singura data, un singur pret. Costuri suplimentare pot aparea doar exceptional daca va razganditi DUPA semnarea contractului si mai vreti ceva in plus sau pot fi costuri de penalizare daca nu respectati conditiile contractuale.
Pentru mine cel mai placut mod de a duce la bun sfarsit un contract este acela in care nu sunt fortat sa aplic penalizari, dar cum lucrurile nu sunt totdeauna roz pot aparea din cand in cand situatii cand anumiti clientii nu respecta conditiile contractuale pe care le semneaza cu buna stiinta. In principiu penalizarea standard pe care o aplic este de 20% din suma contractata/achitata, dar in functie de prejudicii pot urca si mai mult, fara a depasi insa in nici o situatie valoarea totala a contractului semnat.
Nu este nici o problema daca intarziati cu plata peste data stabilita in contract, aveti la dispozitie o perioada de timp destul de lunga sa achitati ce mai ramane restant, singura problema fiind faptul ca voi amana procesarea si livrarea fotografiilor realizate in cadrul evenimentului vostru cu un numar de zile egal cu cel pe care il intarziati la plata.
Pretul pe care il agream la momentul semnarii contractului ar trebui sa raman fix pe durata contractului atata timp cat fluctuatiile financiare din piata sunt nesemnificative. Pretul il pot modifica unilateral cu o notificare prealabila, daca va pot justifica faptul ca marirea preturilor pe piata serviciilor fotografice imi creeaza un dezechilibru financiar major in raport cu cheltuielile pe care le execut in favoarea voastra. In aceasta situatie, daca nu va mai convine noul pret puteti denunta contractul prin instiintare scrisa in termen de 15 zile. Ca sa intelegeti mai bine va dau un exemplu, sa zicem ca eu produc in acest moment un album foto la un cost de 350 de lei/bucata, iar peste 1 an tipografia cu care lucrez si furnizorii de materiale imi ridica pretul de productie la 600 de lei/album, la randul meu va trebui sa imi ajustez si eu pretul in concordanta cu cresterea din piata.
C. Metodologie si Editare
Da, la toate evenimentele mele fotografiez numai in format RAW pentru a putea extrage ulterior in post-procesare potentialul maxim de calitate al fotografiilor. In ceea ce priveste includerea fisierelor RAW in pachet raspunsul este NU, din pacate nu va ofer imaginile RAW clientilor, indiferent de motivatie, in principal din ratiuni de securitate sau de evitare a modificarii stilului de editare.
Am clauze in contract in care specific clar ce anume editez, in ce conditii editez, dar si care este numarul total de fotografii editate pe care le livrez in functie de pachetul foto pe care il alegeti. La modul general spus, nu va voi oferi niciodata fotografiile brute, exact asa cum au iesit din aparat.
Fotografice digitale predate le puteti vedea la calitate maxima pe un monitor / televizor / tableta / smartphone, calibrate cu un dispozitiv specializat numit calibrator de imagine (ex: DataColor Spyder, Xrite ColorMunki, Pantone Display). Insa, in cele mai frecvente situatii acestei calibrari nu sunt realizate / realizabile din motive tehnice de fabricatie si apar inevitabil diferente perceptibile cu ochiul liber in vizionarea fotografiilor la nivel de luminozitate, contrast, culoare (evident in functie de producatorul, tipul sau vechimea display-ului folosit). Eu ofer insa garantia contractuala ca materialul predat corespunde standardelor de calitate fotografica, toate imaginile fiind editate pe un monitor LED din seria profesionala Dell IPS FHD b-lit 27”, calibrat cu DataColor Spyder Pro 5, imaginile fiind exportate in profilul de culoare sRGB IEC v2.1.
Da, cu siguranta ca voi alege cateva imagini atat pentru album cat si din dosarul cu imagini digitale, pe care le voi converti in format alb-negru, pentru ca unele fotografii sunt menite sa exprime povesti si trairi doar prin aceasta dualitate cromatica.
Nu toate, depinde de situatie. Mai exact, veti primi doua seturi de fotografii pe suportul digital, un dosar cu fotografii JPEG la rezolutie maxima (3500 x 2480 pixeli @300 DPI, calitate print A4) pe care le vei putea folosi in interes personal (printuri de mici dimensiuni, albume, tablouri, etc.) si un alt dosar cu fotografii JPEG la rezolutie redusa (1024 x 768 pixeli @72 DPI, cu semnatura/watermark/logo imprimat peste ele), pe care le vei folosi pentru web/social media. Daca afisati din imaginile la rezolutie maxima fara semnatura/watermark/logo aplicate pe ele, este important sa specificati intr-un text explicativ autorul si sursa imaginilor afisate.
Nu fac asta din ratiuni personale si profesiunale, nicidecum din rea-vointa, lene sau nesimtire. Mi-au trebuit multi ani ca sa invat editare fotografica si sa-mi formez un stil propriu care sa ma individualizeze fata de alti fotografi, asa ca nu vreau sa imi stric stilul incercand struto-camile.
Da, trebuie sa va faceti in mod obligatoriu si regulat copii de siguranta/back-up al materialelor primite in format electronic deoarece pe langa durata de viata destul de scurta garantata de producatorii pentru propriile dispozitive de stocare (DVD, stick USB, HDD, SSD, M2, etc.) care este de 3-5 ani dupa care materialele din care sunt realizate intra intr-un proces ireversibil de degradare, eu nu detin infrastructura si capacitatea de stocare necesara pentru a pastra in siguranta copii ale fotografiilor tuturor clientilor pe termen determninat. De regula dupa 6 luni de zile tot ce insemna materiale brute (RAW) le sterg definitiv.
D. Alte Intrebari
Asta ar trebui sa fie cea mai mica grija a voastra, singura voastra problema in ziua evenimentului este sa va bucurati cat puteti de mult de ceea ce sarbatoriti, iar numarul de fotografii pe care le fac sa il lasati in grija mea. In orice situatie, indiferent de pachetul foto pe care il alegeti, veti primi garantat un numar satisfacator de imagini.
In principiu cat mai mult cu putinta ca sa pot acoperi toate aspectele evenimentului vostru. De principiu stabilim in contract o perioada de timp determinata in care eu fac uz de prezenta (in functie de pachetul pe care il alegeti), dar asta nu inseamna ca la minutul ’59 am inchis aparatul, am strans bagajele si am plecat acasa, o sa raman cat voi considera ca este necesar ca sa iasa totul bine.
Da, dar nu va speriati ca nu o sa va cer luna de pe cer, am doar trei conditii speciale pe care insist sa le respectati:
1. Pentru schimbari de orice natura, ulterior semnarii contractului, va rog sa ma anuntati din timp ca sa nu tin blocat in calendar un eveniment care nu va mai avea loc si care ma face sa pierd bani; Nu de alta dar orice eveniment blocat care nu va fi anulat corespunzator va atrage dupa sine penalitati tot de la voi.
2. Daca aveti amatori printre invitati care se cred fotografi cu telefonul sau cu un aparat compact, am rugamintea sa ii supravegheati si sa ii atentionati sa nu se bage in zona mea de lucru, mai ales copii. Echipamentele mele sunt extrem de scumpe si nu doresc sa le recuperez un eventul prejudiciu pe buzunarul vostru.
3. Respectati intocmai indicatiile pe care vi le ofer daca vreti sa obtinem impreuna fotografii reusite, in caz contrar nu pot garanta imagini profesioniste daca nu primesc acelasi lucru la schimb.
Cu siguranta ca DA. Principiul „clientul primeste exact ceea ce vede” este cel care imi guverneaza toata activitatea si in baza caruia voi ca si clienti intelegeti ca la finalizarea contractului veti primi exact ceea ce ati vazut in portofoliul meu ca stil de lucru si nu ceea ce v-ati imaginat ca ati putea primi. Nu realizez lucrari la comanda dupa viziunea altora, ca atare dupa ce ati semnat contractul nu mai puteti refuza produsul final pe motiv ca nu este cum vi l-ati imaginat.
In conformitate cu prevederile legii 8/1996 (privind drepturile de autor si drepturi conexe) fotografiile sunt considerate opere originale de creatie intelectuala, eu fotograful fiind in acest sens autorul unic si posesorul legitim de drept al acestora, voi calitate de clienti platind suma convenita in contract doar pentru serviciile fotografice prestate. Eu in calitate de fotograf detin dreptul patrimonial exclusiv de decizie asupra utilizarii materialului fotografic, dar pentru ca nu vreau sa se inteleaga ca tin cu dintii de acest drept va ofer posibilitatea de a prelua in totalitate aceasta clauza, contra-cost evident.
Albumul este cu totul alta poveste fata de imaginile pe care le primiti pe suportul digital. Albumul contine cele mai bune imagini din cadrul evenimentului si nu poate depasi cifra de 100 de fotografii. De regula, oferta mea standard este album cu finisaje premium, patrat cu dimensiunea 21 x 21 cm, 12-15 foi (24-30 de pagini) cu o medie de 2-3 imagini/pagina, 50-70 de imagini/album.
Imaginile care vor face parte din album le alegeti voi dupa ce primiti suportul digital cu fotografii. Dupa vizionare si selectare mi le indicati intr-un email pe cele alese ca sa le pot include mai departe in layout-ul albumului. Daca sunteti mai indecisi imi puteti da mana libera sa aleg eu toate imaginile pentru album. Cat ceea ce priveste aspectul general al albumului, o sa primiti o simulare de layout in format PDF pentru a va decide asupra aspectului final inainte de a-l trimite la tipografie.